Markus Jansson ikuisena salaliittojen ystävänä ei ole paras mahdollinen lähde kriittiseen luomun tarkasteluun, vaikkakin on siellä pari pointtia.
Luomun todellisuutta on alettu miettimään muuallakin, ennen kuin siitä on edes trendi tullut, kaiken luonnonmukaisen hössötyksen keskellä.
Kaikki mikä tulee luonnosta ei ole hyvää!Tai mediauutisten versio:
Kehon mielestä luomu ei ole luonnollistaJa kun luomun jatkuvaa kasvavaa kysyntää rummutetaan uutisesta toiseen, on ihmeellistä lukea samaan aikaan tällaisia uutisia:
Juvan Luomu Oy:n tulos painui pakkaselle liikevaihdon nopean laskun myötäJotenkin tulee hiukan huijattu olo. Ja kun tiedämme, että Pohjolan Luomu meni talvella konkurssiin, niin mihin ihmeeseen nämä visiot luomun suuresta läpilyönnistä perustuvat? Koetetaanko ylioptimistisella rummutuksella saada tarjontaa lisää, sitä kautta hintojen tipahtamista ja sitten toivotaan, että kysyntä seuraisi perässä?
Sitten aamun hesari kertoo meille luomun työllistävästä vaikutuksesta:
Rahanpuute estää luomuruuan tarjoamisen kouluissa Vaikka rahanpuute estää luomun tarjoamisen, on ainakin Mikkelissä löytynyt ratkaisu:
Mikkelin ruokapalveluista kerrotaan, että luomun vuoksi on säästettävä jostain muualta. "Meillä säästetään henkilöstökustannuksista", sanoo palvelujohtaja Marjut Kuosma.
Mahtaakohan ruokapalvelun henkilöstö olla iloinen siitä, että luomua saadaan väkisin pöytään?
Hesarin pääkirjoitus kirjoitti asiasta myös jokin aika sitten:
Kasvinjalostus avuksi ruokakriisin ehkäisyssä Luonnonmukainen tuotanto ei ole nykylajikkeilla kyllin tehokasta. Se on myös liian riippuvaista eläinten lannasta, jotta se voisi olla ratkaisu maailman ruokakriisiin.
Tätä kysymystä olen monta kertaa miettinyt, sillä luomuviljely tarvitsee myös lannoitteita, vastoin kuluttajien yleisiä mielikuvia.
Mikäli kansa saadaan ekologisemmaksi ja lihan kulutus laskuun, mutta samaan aikaan luomuviljelyä lisätään, niin mistä ihmeestä sitä paskaa saadaan pelloille?
Jos luomuala esimerkiksi Suomessa kasvaisi Jorma Ollilan visioiden mukaisesti, niin samalla karjan määrää olisi lisättävä samassa suhteessa (tai enemmän), jotta lannoitetta pelloille riittäisi, mutta karjan lisäämisessä on se ongelma, että saadaksemme lantaa peräpäästä, on sinne etupäähän annettava myös jotain ja se on poissa ihmisten lautaselta. Jos vielä lihan kulutus kääntyy laskuun, moniko on valmis tuottamaan lantaa luomupelloille pitämällä karjaa, jonka lihaa ei kukaan osta?
Lannoittamisesta maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Paul Riesinger kirjoitti
oman näkemyksensä Luomu-lehdessä jokin aika sitten ja Riesinger on myös tehnyt tieteellisiä tutkimuksia luomuviljelystä ja on kovin luomumyönteinen henkilö:
Nykyinen luomulainsäädäntö täytyy myös tarkistaa. Esimerkiksi tällä hetkellä rajoitetaan luomuviljelyssä fosforimineraalin käyttö Suomessa apatiittiin, maanparannusaineeseen, josta fosfori ei liukene kasveille käytettävissä olevaan muotoon, ei edes pitkällä aikavälillä. Apatiitti pitäisi korvata superfosfaatilla, keinolannoitteella jota valmistetaan apatiitista käsittelemällä sitä rikkihapolla. Niin peltoihin saataisiin myös rikkiä (Riesinger 2006).
Mutta onhan luomu kuitenkin aina mielikuvissa parempi vaihtoehto, jonka jokainen tutkimus meille kertoo:
Luomuleima aikaansaa mielikuvan paremmastaKutakin herkkua oli tarjolla kahta laatua: toisen sanottiin olevan aivan tavallista, toisen puolestaan luomua. Todellisuudessa vaihtoehdot olivat keskenään identtisiä. ... Lähes poikkeuksetta osallistujat arvioivat luomumerkillä varustetun vaihtoehdon maun paremmaksi, vaikka kyseessä olivat identtiset valmisteet.
Joten tietenkin luomu on kauppiaalle hyvä, jos se menisi kaupaksi, sillä maku ja terveellisyys on mielikuvissa, mutta kuinka kauan ne mielikuvat pystytään pitämään pystyssä? Jos siitä halutaan muutakin kuin marginaalista prosenttipeliä, olisi oltava ehkä muutakin tarjottavaa kuin mielikuvia.