Eipä tuossa nyt tokikaan mitään uutta ole. Eihän se kasvi, pelto tai vesistö sitä tiedä, onko se typpi-ioni peräisin Yaran pussista, apilan juuresta vai lehmän persiistä. Samasta syystä kaikki väitteet luomutuotteiden paremmasta mausta ovat mielikuvituksen tuotetta.
Toisaalta itselläni ei ole mitään luomuviljelyä vastaan eikä sitä vastaan, että luomutuotteista saa paremman hinnan. Hyvä vain, jos jollekin luomu on hyvä bisnes. Ja niin kauan se sitä onkin, kun luomutuottajia ei ole liikaa.
Ei minullakaan ole mitään luomuviljelijöitä vastaan, olenpa itsekin miettinyt luomuun siirtymistä. Mutta veronmaksajana en pidä järkevänä käyttää rahaa luomutuotannon muuta tuotantoa runsaanpaan tukemiseen, koska kyse on vain erilaisesta tuotantotavasta. Koska ei ole kiistattomasti todistettu luomun terveysvaikutuksia, pitäisi luomuruokaa haluavien olla valmiita maksamaan tarvittava lisähinta itse.
Kuitenkin on kiistatta todistettu kemiallisten kasvimyrkkyjen haitallisuus ekosysteemin kaikkiin tasoihin.
Kemiallisten lannoitteiden maata happamoittava vaikutus sekä niiden mukana tulevat raskasmetallit. Jaralaisten runsas käyttö muuttaa kasvien ravinnollista terveellisyyttä; liikaa haitallisia vatsaepäystävällisiä nitraatteja, nitriittejä ja happamuutta. Apulannoitetut tuorekasvikset sisältävät km 20% enemmän vettä. Luomutuotteiden korkeammalla hinnalla on myös monitasoisesti katetta.
Ja oikein tuotettuna luomun maku on kiistatta parempi.
Apulantojen valmistusprosessit ovat myös kallista ja monella tapaa kyseenalaista puuhaa.