Mä olen huomannut, että ongelmat ovat kasvaneet sitä mukaa mitä vähemmän timoteitä ja nurminataa on viljelty
ProAgrian tilastoissa apetilojen päivämaito on kuulemma vain 24 litraa/lehmä Tässä on tietysti se "virhe" että ko. tiloilla on valitettavan pitkiä poikimavälejä (420 vrk) ja suuri osuus ensikkoja + 20% huonoja lehmiä..
5 vuotta sitten apetiloille laskettiin päiväannoksia 32-34 maitokilon mukaan ja homma toimi hyvin 45% väkirehutasoilla. Nyt on pakko laittaa 52% väkkäriä ja päästään 27-29 maitokiloon. Jokin asia on mennyt pieleen vuosien varrella, laskentatavoissa ei ole tehty mitään muutoksia kuitenkaan.
Poikkeuksia tietysti on.
Tyypillistä on sekin, että maitotuotos nousee vuoden kun siirrytään appeeseen. Mutta sitten pudotaan 10-15% seuraavana vuotena. Ja monen lehmät jäävät jurottamaan 22-24 kilon päivämaitoon lopullisesti. Ja näissä tapauksissa karkearehun laatu selittää 90% asiasta... Ja se karkearehu on just sitä "massaa" jota on kerätty jotta saadaan vaan kylän suurin kasa pihalle
Apetilat ovat enimmäkseen isompia tiloja. Tässä opetellessa jää helposti sellaiset asiat kuin lehmien päivittäinen seuranta, lapsipuolen asemaan. Jossei erikseen oikein ota niskasta itseään kiinni. Alkuvaiheessa nousseen tuotannon selittää ehkä väljät tilat, kun ei ole vielä täyttä. Jossain kohdassa, rutiinien kustessa ikävästi, ei eläinten lisääntyminen enää nostakaan kokonaismaitoa, vaan alkaa syödä muiden tuotantoa. Riittämätön pöytätila on aivan varmasti syynä monessa 3-rivisessä navetassa, 4-rivisistä puhumattakaan. Ruualla ja sen laadulla ei ole merkitystä, jossei se ole minimitekijä. Toisaalta, jos tässä vaiheessa omatoimista rehuntekoa on tehostettu uudella noukinvaunulla ja kustannuksia karsittu siirtymällä biologiseen säilöntäaineeseen ilman sen kummempaa perehtymistä, tulee kintuille myös rehun laadun kautta. Lähes kuivaheinän ka-tasolla noukinvaunulla aumaan ajettu ja "poljettu", biologisella "säilötty" rehu ei ole mitään huipputuotostavaraa.
Meilläkään ei ollut huipputuotoksia viime syksyn rehuilla. Kyllä siinä maitotippa kaveriaan tankista ehti. Nyt alkaa taas olla taso 30 tienoilla, mutta korjausliike kestää k.a.u.a.n, koska heikon rehun aikana poikineilta ja silloin tiinehtyneiltä on turha odottaa maitomäärien korjaantumista ennen uutta laktaatiota. Viljelyssä, korjuussa ja säilönnässä tapahtuneita virheitä on melko vaikea korjata. Tosin paremminkin olisi voinut ruokinnan hoitaa, kysyin vaan neuvoa viisaammilta liian myöhään
Tänä vuonna on koitettu olla viisastuneempia ja mielenkiinnolla odotankin, mikä nyt menee pieleen