Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Suomen naudanlihantuotanto  (Luettu 21262 kertaa)

navettapiika

  • Vieras
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Ei sitä tarvitse marttyyriksi heittäytyä vaikka tosiasiat tuodaan eteen.  ;)
Ei nyt sentäs marttyyriksi, mutta onhan tämä nyt aikamoinen syyllisten kaivamis-operaatio jos se aina kiepsahtaa maidontuottajien kontolle olla se jokapaikan konna..
Uskaltaisinpa väittää, että hyvin pitkälle nämä suomalaiset lihantuotantotilat ovat entisiä maitotiloja, mitkä ovat sitä uutta ja helpompaa tuotantosuuntaa lähteneet etsimään ja nyt sitten onkin kriisi tuotannossa. 
Samat lähtökohdat ovat monelle viljatilallekkin..on etsitty helpompaa tuotantoa ja nyt sitten kivitetään maitotiloja.
Mitä me maidontuottajat voisimme tilanteen muuttamiseksi tehdä?? Emme mitään.. tai no, hävittää ne lehmät. Mutta parantaako se kummankaan tilaa viljan tai lihan jos meiltäkin lähtisi sata päätä teuraaksi noin vain..emme me ostaisi sen jälkeen kiloakaan täysrehua, eikä meiltä tarvisi hakea yhtään vasikkaa..saati sitä lehmääkään.
Tasapaino tuotannossa olisi parasta, mutta tulisiko suomalainen elintarviketeollisuus sillä onnelliseksi?? Ehei..takuuvarmasti tuontia olisi sittenkin..
Joku myy aina halvemmalla.
Niin..suomalaisten ostamasta juustosta alkaa olla kohta puolet ulkomaista...ei onneksi tuoda maitoa..vai onko se tuo juusto sahanpuruista tehtyä?? ::)

Täpinäreiska

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1231
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Totta tuokin. Täälläkin oli 35 lypsylehmää 70-luvulla ja piirrustukset 60-80 lehmän parsinavetalle jo 70-luvun alussa. Hallinto pyysi jättämään tekemättä ja tekemättä jäikin. 80-luvun alussa vaihtui mullihommaan ja sieltä lähtien sitä on ollut. Monta ketaa on ihmetelty miksi pienet maitotilat vaihtoivat tuotantosuunnan ja rakensivat 100-150 mullin navetoita todetakseen että paletti meni uusiksi ja tulot hävisivät. No se historiasta, mutta tätä päivää on se fakta että "kriisiytynyttä" maidontuotantoa pönkitetään tuottajajärjestön ja hallinnon toimesta muiden tuotantosuuntien kustannuksella.
Täp-management. Sponsored by yhteiskunta.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.
Isoissa maitomaissa maito(sonni)vasikanlihamarkkinat on kuoppa navetan takana  ;D
"Ilmastoon sopiva emotuotanto" terminä ansaisee mitalin itsenäisyyspäivänä.  Siis sen valkoisen maidon ritarikunnan suurristin nännikumein.  Laiduntamattomat lypsylehmät varmaan ovat sitä suomalaista unelmaa.

Kyllä ne sonnit melkein kaikkialla hyötykäyttöön menevät, jopa Jenkeissä, Uudessa-Seelannissa  ja Saksassa. Saksasta lähtee osa vasikanlihantuotantoon kauemmas, esim Hollantiin tai Espanjaan. Aika perusteetonta mustamaalaamista. :/

Mitä tulee ilmastoon, niin esim. Tanskassa laidunnetaan lypsylehmiä selvästi vähemmän kuin suomessa. Samoin USA:ssa ja luultavasti jo Saksassakin. Eli ilmasto ei vaikuta siihen laiduntamiseen useimmissa suurista maitomaista. Joka tapauksessa paljon Suomessa on lypsylehmiä ollut monta sataa vuotta. Pidempi emolehmäperinne taas on kotosin vain alueilta joissa voidaan laiduntaa lähes koko vuoden ajan. Tätä tarkoitan sillä "ilmastoon sopivalla" että ilmeisesti ainakin 1800-luvulla ihmiset ovat olleet sitä mieltä että emolehmät sopivat vaikka Espanjan tai Ranskan ilmastoon, mutta eivät Suomeen. Tukipoliittiseen ilmastoon ne tosin sopivat hyvin sekä Suomessa että Ruotsissa. :) Ja toki on hyvä elää tässä hetkessä.

Mutta anyway, alla taskan malli lypsyrotujen kanssa: Osa vasuista vajaa vuoden ikäisiksi 195 kg teuraspainoon, osa vähän vanhemmiksi 240 kiloon. Tätä pitäisi tukea teurastamojen ja tukipolitiikan suunnalta Suomessakin, teurashiehon minimipainon voisi heti tiputtaa jonnekin 140 kiloon yms. Ja sonneille vähän isompi teuraspalkkio kanssa matalalla painorajalla nykyisten eläinpalkkioiden sijasta.
http://www.reks.nu/?p=30272

Suomen ilmastoon ei sovellu oikeen minkäänlainen maataloustuotanto, kun sadanta on niin järjetöntä. Mites noita painoja alemmas saat kun teurastamoille edullisinta on yli 300 kilon painot..  ::)

Pistämällä tosiaan tuet ensin siihen uskoon että homma skulaa. Teurashiehoilla on kappalekohtainen palkkiojärjestelmä joka toimi muuten mutta palkkio on ollut varsinkin etelässä niin alahainen että ei ole ollut kysyntää. Nythän se nousi. Tässä kohtaa pitää huomioida että kyllähän hiehokin kasvaa  isommaksi, mutta maitorotuisen / risteytyshiehon kilohinta ei nouse käytännössä yhtään 170 kilon jälkeen ainakaan HK:lla.  Eli nykysysteemit tukevat niiden puskemista mahdollisimman nopeasti 170 kiloisiksi, mikä on paljon parempi systeemi kuin sonnien systeemi jossa saa tukea niiden sonnien pitämisestä, eikä siitä että ne saa teuraaksi. Siinähän on myös iso psykologinen ero, jos miettii että koko eläimen tuet jää saamatta jos se sattuu kuolemaan juuri ennen teurastusta. Ei tee mieli katsella niitä paljoa tukirajaa vanhemmiksi.

Kun pistää sonneillekin palkkion joka lähtee 200kg teuraspainosta, niin homma alkaisi hiehosysteemien perusteella skulaamaan myös teurastamon suunnalla. Tavoitepainot asetuisivat siihen mihin tuet niitä ohjaavat.

edit:
Mitä tulee hammerheadin kommenttiin niin ensinnäkin kyllä kotimaisia arvo-osiakin myydään aika paljon. Ja tämä lypsyrotuisten lihakäyttö on maailmanlaajuinen systeemi että siinä suhteessa aika turha verrata munituskanoihin, joita harvemmin syödään systemaattisesti länsimaissa.

Ja toisaalta laadusta on hassu puhua kun agnuksen ja limusiinin ja blondin kilohinta teuraana on samalla tasolla. Limusiini ja blondi ehkä kalliimpia kun kasvavat isommiksi. Kohtaako hinta ja laatu?  ???

Ruotsissa (ja monissa muissa maissa Japanin ulkopuolella) kasvatetaan samaan aikaan jo wagyu karjaakin: https://en.wikipedia.org/wiki/Wagyu

Viimeksi muokattu: 07.12.15 - klo:12:11 kirjoittanut antti-x

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8391
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Mystinen kesälaatumies

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.

Eli kaikkialla muualla on suomeen verrattuna on kallista sonnin rehua mutta halpaa lehmän rehua?  ???  Ruotsi voi olla poikkeus ylöspäin, mutta Suomi on poikkeus alaspäin vaikka Ruotsin jättäisi laskuista. Siis lehmän lihan hinnassa. Sekä lypsy- että liharotuisen poikineen lehmän hinnassa siis.

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.

Eli kaikkialla muualla on suomeen verrattuna on kallista sonnin rehua mutta halpaa lehmän rehua?  ???  Ruotsi voi olla poikkeus ylöspäin, mutta Suomi on poikkeus alaspäin vaikka Ruotsin jättäisi laskuista. Siis lehmän lihan hinnassa. Sekä lypsy- että liharotuisen poikineen lehmän hinnassa siis.

No... lypsylehmä tuottaa sillä rehulla X-kertaa enemmän rahaa
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.

Eli kaikkialla muualla on suomeen verrattuna on kallista sonnin rehua mutta halpaa lehmän rehua?  ???  Ruotsi voi olla poikkeus ylöspäin, mutta Suomi on poikkeus alaspäin vaikka Ruotsin jättäisi laskuista. Siis lehmän lihan hinnassa. Sekä lypsy- että liharotuisen poikineen lehmän hinnassa siis.

No... lypsylehmä tuottaa sillä rehulla X-kertaa enemmän rahaa

Eli lehmän lihasta maksetaan muualla enemmän koska maito on siellä halvempaa? Onpa hienoa että teurastamot siellä ovat lähteneet oma-aloitteisesti kompensoimaan maitotilojen taloutta maksamalla lehmästä enemmän. Outoa silti että Suomessa on laskenut sekä maidon hinta että se lehmän lihan hinta. Onko lehmän lihan hinta lakenut koska muualla maidon hinta on laskenut alemmas, ihan niin kuin reiluuden nimissä?

Viimeksi muokattu: 07.12.15 - klo:17:24 kirjoittanut antti-x

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.

Eli kaikkialla muualla on suomeen verrattuna on kallista sonnin rehua mutta halpaa lehmän rehua?  ???  Ruotsi voi olla poikkeus ylöspäin, mutta Suomi on poikkeus alaspäin vaikka Ruotsin jättäisi laskuista. Siis lehmän lihan hinnassa. Sekä lypsy- että liharotuisen poikineen lehmän hinnassa siis.

No... lypsylehmä tuottaa sillä rehulla X-kertaa enemmän rahaa

Eli lehmän lihasta maksetaan muualla enemmän koska maito on siellä halvempaa? Onpa hienoa että teurastamot siellä ovat lähteneet oma-aloitteisesti kompensoimaan maitotilojen taloutta maksamalla lehmästä enemmän. Outoa silti että Suomessa on laskenut sekä maidon hinta että se lehmän lihan hinta. Onko lehmän lihan hinta lakenut koska muualla maidon hinta on laskenut alemmas, ihan niin kuin reiluuden nimissä?
No tota... tuolla ulkomailla lehmät ns.kunnostetaan ennen teurastusta. Siis jos poisto on suunniteltu. Lehmässä on jotain syömistäkin... Ja onks tuo sinun hintasi joku teurastamon takuuhinta hyvälle ruholle vaiko tuottajien saama keskihinta?
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Missäkohtaa teurastamot suosivat maidontuottajaa lihantuottajaan nähden? 22 Päivän ikäisestä 70 kg sonnivasikasta saa 115 €. Sen ruuat on maksaneet jo lähes puolet hinnasta.
Suomessa O2 sonnista sai vk 45  3,33 €/kg, Lehmä O3 2,2€/kg (67%). Ruotsissa sai O2 sonnista 3,96 €/kg, lehmästä O3 3,88€/kg (98%).
Tanskassa sonni 3,51, lehmä 3,00 (85%)
Ko. maissa rehukin maksaa 30% enemmän, joten eipä näitä kannata vertailla.

Eli kaikkialla muualla on suomeen verrattuna on kallista sonnin rehua mutta halpaa lehmän rehua?  ???  Ruotsi voi olla poikkeus ylöspäin, mutta Suomi on poikkeus alaspäin vaikka Ruotsin jättäisi laskuista. Siis lehmän lihan hinnassa. Sekä lypsy- että liharotuisen poikineen lehmän hinnassa siis.

No... lypsylehmä tuottaa sillä rehulla X-kertaa enemmän rahaa

Eli lehmän lihasta maksetaan muualla enemmän koska maito on siellä halvempaa? Onpa hienoa että teurastamot siellä ovat lähteneet oma-aloitteisesti kompensoimaan maitotilojen taloutta maksamalla lehmästä enemmän. Outoa silti että Suomessa on laskenut sekä maidon hinta että se lehmän lihan hinta. Onko lehmän lihan hinta lakenut koska muualla maidon hinta on laskenut alemmas, ihan niin kuin reiluuden nimissä?
No tota... tuolla ulkomailla lehmät ns.kunnostetaan ennen teurastusta. Siis jos poisto on suunniteltu. Lehmässä on jotain syömistäkin... Ja onks tuo sinun hintasi joku teurastamon takuuhinta hyvälle ruholle vaiko tuottajien saama keskihinta?

Nuo olivat Maken heittämiä hinnasto/tilastohintoja tällä kertaa. Eli perushintoja sekä sonnille että lehmälle, luulisin. Viimeisin hinta joka meille on tullut, on ollut P2 luokan 244 kiloisesta 3. kauden utaretulehduspotilaasta, 1,52€/kg. Sisäelimet kyllä hylkyyn. Tuo 1,52 sisältää jo muistaakseni 15 senttiä/kg sopimuslisän. Pikkutuottajille menee jo alle sian hinnalla.

Mutta kaikkine sopimus ja laatulisineen teuraslaadultaan mahdollisiman hyvän suomalaisen lypsylehmän hinnan maksimi on ehkä 2,35 euroa, ei siihen hintaan paljoa viitsi mitään kunnostella, vai mitä mieltä olet?

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
1. tissi mädäntynyt ja sisäelimet hylkyyn... mitä tosta sit olisi pitänyt saada...

Mut ehkäpä Suomessa lehmien hinta on alhaalla koska ne ovat niin kulahtaineta saapuessaan teurastamon pulttipyssyosastolle. Miten niistä voisi keskimäärin enemmän saadakaan? Ja ne paremmat menevät samalla hinnalla, koska kauppa maksaa bulkista mitä maksaa.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

supersammakko

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8652
  • You're a slave to money then you die
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Suomen ilmastoon ei sovellu oikeen minkäänlainen maataloustuotanto, kun sadanta on niin järjetöntä.

Taaskaan en asiaan sen enempää puutu, mutta muualla käyttävät edullisia olosuhteitaan eduksi ja suomessa sadanta on ongelma?
Nothing is Something Worth Doing

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8391
Vs: Suomen naudanlihantuotanto

No tota... tuolla ulkomailla lehmät ns.kunnostetaan ennen teurastusta. Siis jos poisto on suunniteltu. Lehmässä on jotain syömistäkin... Ja onks tuo sinun hintasi joku teurastamon takuuhinta hyvälle ruholle vaiko tuottajien saama keskihinta?
Ne olivat Käytännön Maamiehen 27.11.2015 taulukosta otettuja hintoja. Sonnit olivat kaikissa maissa luokkaa O2 ja lehmät O3. Luokituksen pitäisi olla EU:ssa yhteneväinen. Mahdollisen kunnostuksen pitäisi nostaa luokkaa, eikä luokasta saatavaa hintaa.
Tanskalislehmät ovat kyllä yleensä sennäköisä, että niitä pitääkin kunnostaa ennen teurastusta.  ::)
Mystinen kesälaatumies

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Nykyisellä pihvilehmän hinnalla suoramyynti on entistä houkuttelevampi (kohta jo elinehto) vaihtoehto. R3 perushinta isolla A:lla marraskuussa 2,16€. Siitä jos livahtaa rasvasakon puolelle, niin alle kaksi euroa. Alkaa olla jo todellista ruuan halpuutusta. Lehmä ja hiehohan on ovat Suomessa aivan aliarvostettuja varsinkin tuottajahinnan osalta. Sama eläin sitten myydään paremmalla katteella kuin sonninliha eteenpäin yhdellä hintaa sukupuolesta riippumatta.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Nykyisellä pihvilehmän hinnalla suoramyynti on entistä houkuttelevampi (kohta jo elinehto) vaihtoehto. R3 perushinta isolla A:lla marraskuussa 2,16€. Siitä jos livahtaa rasvasakon puolelle, niin alle kaksi euroa. Alkaa olla jo todellista ruuan halpuutusta. Lehmä ja hiehohan on ovat Suomessa aivan aliarvostettuja varsinkin tuottajahinnan osalta. Sama eläin sitten myydään paremmalla katteella kuin sonninliha eteenpäin yhdellä hintaa sukupuolesta riippumatta.
:o

1,5 euroa/kg oikeasti aika lihattomasta ja huonokuntoisesta lypsylehmän rääpäleestä tuntuu tuohon nähden jo aika hyvältä hinnalta. Mitä ihmettä siellä lihataloissa oikein touhutaan?  >:(