Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Haihtuvat rasvahapot  (Luettu 7562 kertaa)

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Säilöntäaineena on ollu Bonsilageja niillä on yks valmiste Plus, joka tuottaa etikkahappoa ja sokerit on ollu matalalla.
Huolellisuuteen rehunteossa on pyritty.

Säilöntäaineen vaihtaminen on käynyt mielessä ja aiempia viestiketjuja kun lukee niin Sill-All on ilmeisesti erittäin käytetty ja ilmeisen toimivaksi todettu aine.

Katila kertoi tuosta imelästä hajusta ja siitäkin että lehmät eivät lypsäneet yhtä hyvin. Samanlainen outo imelä haju on ollu mutta tuotoksen laskua ei ole ollut havaittavissa.

Voihappoa rehuissa ei ole ollut, tutkittu asia.
Onko siilo miten pitkään auki?Olen ainakin paaleista huomannut,jos sen maagisen 3-4h yli on käärimättä tulee outo haju.Varsinkin kosteamman rehun kanssa on näin.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Säilöntäaineena on ollu Bonsilageja niillä on yks valmiste Plus, joka tuottaa etikkahappoa ja sokerit on ollu matalalla.
Huolellisuuteen rehunteossa on pyritty.

Säilöntäaineen vaihtaminen on käynyt mielessä ja aiempia viestiketjuja kun lukee niin Sill-All on ilmeisesti erittäin käytetty ja ilmeisen toimivaksi todettu aine.

Katila kertoi tuosta imelästä hajusta ja siitäkin että lehmät eivät lypsäneet yhtä hyvin. Samanlainen outo imelä haju on ollu mutta tuotoksen laskua ei ole ollut havaittavissa.

Voihappoa rehuissa ei ole ollut, tutkittu asia.
Onko siilo miten pitkään auki?Olen ainakin paaleista huomannut,jos sen maagisen 3-4h yli on käärimättä tulee outo haju.Varsinkin kosteamman rehun kanssa on näin.

Ja jos polkee siilon huonosti niin tavara haisee palaneelta kumilta jossa häivähdys mädäntyvää kissaa  :-\ Ilmeisesti tuo edellämainittu imelä haju on sama kuin tuo "mädäntyvä kissa"  :-\

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: Haihtuvat rasvahapot


onks toi haihtuva rasvahappo jonkun naapurin deeku :o
Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

Mikkis

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 78
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Muuntuuko etikka- ja propionohappo sitten "haihtuviksi rasvahapoiksi", kun laboratorio tekee analyysiä rehuista  ? 

Ja haju ei oo moinen sekoitelma mitä johara tuossa edellä kuvasi.

Mitä haittaa liiallisista haihtuvista rasvahapoista on ? Muutakin kun sen, että se alentaa säilönnällisen laadun arvosanaa, kun maitotuotokseen ei näytä olevan muutosta ?

Guarter

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1882
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..

Mä en tiedä.. Vai olisiko tuon analysointi kalliimpaa.. Mutta ei tuota muuallakaan maailmalla aina käytetä. Tuota ongelmaa "kierretään" Suomessa niin ,että NDF-prosenttia muutellaan suunnitteluohjelmiin (joko nollataan kokonaan, tai syysrehuilla vähennetään) ja lasketaan NDF% halutuksi. Ja sitten seurataan onko sonta seinässä vai lattialla  ;D

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Propionihapolla nousee valkuainen, etikkahapolla rasva, vai? Ainakin ennen oli niin  ::)

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Guarterin sanoisin olevan oikeassa...

Mikkis

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 78
Vs: Haihtuvat rasvahapot
niin tuohon sjk:n kysymykseen vastaus. Siilo oli puolitoistavuorokautta auki ekasta kuormasta peittelemiseen.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Haihtuvat rasvahapot
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..

Mä en tiedä.. Vai olisiko tuon analysointi kalliimpaa.. Mutta ei tuota muuallakaan maailmalla aina käytetä. Tuota ongelmaa "kierretään" Suomessa niin ,että NDF-prosenttia muutellaan suunnitteluohjelmiin (joko nollataan kokonaan, tai syysrehuilla vähennetään) ja lasketaan NDF% halutuksi. Ja sitten seurataan onko sonta seinässä vai lattialla  ;D

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Propionihapolla nousee valkuainen, etikkahapolla rasva, vai? Ainakin ennen oli niin  ::)

90- luvulla ei enää ollut noin. Propionihappo nostaa valkuaista myös, kuten etikakhappokin ja voihappo nostaa rasvaa. Propionihappoa tulee kyl tietysti viljasta niin paljon, että ei tuo säiliksen happomäärä vaikuta ihan mahdottomasit